Vad vill du bli när du blir stor?!

| 0 comments

Jag har en ide!
När vi är 15 förväntas vi göra ett, som vi känner just då, gigantiskt val i livet. Vad ska vi jobba med när vi är vuxna. Ska vi jobba inom handel, hotell, ekonomi, media eller kanske vill vi bli fotbollsproffs. Vi försöker lista ut vilken väg vi skall gå för att ta oss till det mål vi satt upp.

Vet vi egentligen något om de mål vi satt upp? Vet vi vad det innebär att vara hotellchef, desiger eller kokerska? Troligtvis har vi en ide i huvudet som kanske är en tiondel av vad verkligheten är.

Vi skriver ner namnen på tre linjer vi kan tänka oss att gå i turordning. 1 2 3. Hemska tanke om vi inte kommer in på de två första och får överleva i en karriär inom tredjehandsvalet.  Uch, otäcka tanke. Helt plötsligt ångrar man att man skolkade från geografin och fick dåligt betyg där. (för det är ju så vi tänker när vi står där och gör valet som 15åring)

Varför inte istället, baserat på de tre val ungdomarna gör. Ta en termin till att placera ut dem på praktik inom dessa tre val. Ge dem lite verklighetsuppfattning. Och efter den terminen göra om valet. Jag lovar att många fler kommer att känna ett större lugn inför valet och framtiden då.

Jag vet iaf att jag hade uppskattat det.

iof så blir det ju eventuellt ännu jobbigare om man verkligen vet att man vill jobba som ekonom och inte kommer in på det programmet. Kanske kan det lösas med att praktikplatsen kan ge betyg som väger oerhört mycket när eleverna söker in. Har de haft en liten krigskämpe som visat framfötterna så han exploderade så ger de 10 poäng och ser till att denna målmedvetne lilla grabb blir en av de bästa ekonomerna detta land har skådat.

Kommentera

Required fields are marked *.


Current day month ye@r *